De dienstwagen van de Duitse minister van Gezondheid, Ulla Schmidt (SPD), werd gestolen tijdens haar vakantie in Spanje. De sociaaldemocratische politica krijgt daarvoor zondag bakken kritiek te verwerken. Het gebruik van de dienstwagen voor eigen gebruik zorgt voor heel wat commotie.

'Maar hoe komt het dat de Mercedes S-klasse van de minister in Spanje was?', luidde het in Bild am Sonntag.

De voorzitter van de commissie Begroting van de Bondsdag roept de minister op om zich te verantwoorden voor het parlement. 'Ik wil weten voor welke afspraken mevrouw Schmidt haar dienstwagen en chauffeur nodig had in Alicante (Zuidoost-Spanje) en waarom het niet mogelijk was dat de ambassade haar een voertuig verschafte.'

De vereniging van belastingbetalers heeft zich inmiddels ook al geroerd. 'Waarom legt een dienstwagen bijna 5.000 kilometer dwars door Europa af?', luidt het in de zondagskrant.

Zaterdag ging de bal aan het rollen toen de woordvoerder van de minister meldde dat de auto gestolen was in Alicante, waar de minister op vakantie is.

Volgens de woordvoerder werd het voertuig gebruikt om Duitsers in Spanje te bezoeken. Volgens Bild am Sonntag gebruikt de minister ter plekke een huurwagen voor privéverplaatsingen.