De dierenrechtenactivist Peter Janssen, bekend als de 'vegan streaker', is zaterdag vrijgelaten. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland bekendgemaakt. De 24-jarige man werd vorige week aangehouden omdat hij plannen zou hebben gehad voor een aanslag op koningin Beatrix.

Onderzoek door de Nationale Recherche heeft vooralsnog geen bewijs opgeleverd. Daarom is er volgens het OM geen reden meer om Janssen langer vast te houden.

De politie pakte Janssen maandag op op grond van een verklaring van een getuige. Die zei dat de dierenrechtenactivist koningin Beatrix iets wilde aandoen omdat zij bont draagt. De Nationale Recherche doorzocht zijn woning en die van een kennis en nam twee computers in beslag.

Janssens advocaten meldden zaterdag dat hun cliënt een eis tot schadevergoeding indient bij de rechtbank. Hij vindt dat hij ten onrechte is opgepakt. De verdenking zou gebaseerd zijn op de verklaringen van een ex-vriendin.

Janssen werd ruim een jaar geleden landelijk bekend toen hij vrijwel naakt de televisieshow van Paul de Leeuw verstoorde. De presentator nam wraak door hem ook zijn onderbroek uit te trekken. Als naaktloper verstoorde hij ook onder meer enkele sportevenementen.

Vorig jaar op Koninginnedag werd Janssen aangehouden in Makkum, waar de koningin op bezoek zou komen. Gevreesd werd dat hij ook daar uit de kleren zou gaan om de feestelijkheden te verstoren. Eerder dit jaar zat de man al een enkele weken vast voor het vrijlaten van 2.500 nertsen in de Zeeuwse plaats Stavenisse.