Na een eerste poging vrijdag heeft de afgezette Hondurese president Manuel Zelaya zaterdag een tweede maal geprobeerd om vanuit Nicaragua terug te keren naar zijn land. Vrijdag kon hij nog een voet op vaderlandse bodem zetten, ditmaal sloeg hij zijn tent op aan de grens. Volgens Zelaya's aanhang viel er een dode onder zijn sympathisanten.

Samen met zijn aanhang zette Zelaya een tentenkamp op in het grensstadje Los Manos. Aan die grenspost 200 kilometer ten noorden van de Nicaraguaanse hoofdstad Managua wil hij dag en en nacht blijven om druk te zetten om een terugkeer naar de macht mogelijk te maken.

Bij de terugkeer werd volgens zijn aanhang het levenloze lichaam van een jonge sympathisant aangetroffen. De aanhanger was naar Las Manos getrokken om Zelaya op te wachten, maar zou volgens zijn gezellen vrijdag opgepakt zijn door de politie.

Zelaya kondigde ook aan dat hij in Las Manos op zijn familie zal wachten. Verder luidde het zaterdag dat hij zich niet van zijn voornemen om terug te keren zal laten brengen. 'De wereld steunt ons en de presidenten hebben de oligarchie veroordeeld die veroorzaakt werd door de staatsgreep.'

Zelaya werd op 28 juni door het leger 'van de troon gestoten' en het land uitgezet.