Miljoenen televisiekijkers waren getuige van het huwelijk van de eeuw. De 32-jarige Britse kroonprins Charles gaf zijn ja-woord gaf aan de 20-jarige Lady Diana Spencer in de Londense St.-Pauls Cathedral.

Diana Frances Spencer werd in juli 1961 geboren als dochter van burggraaf Althorp en Frances Roche. Toen Diana zes was, gingen haar ouders uit elkaar. Haar vader, die in 1975 graaf Spencer geworden was, hertrouwde in 1976 met Raine, dochter van de romanschrijfster Barbara Cartland.

Diana liep school in Norfolk en Kent en blonk vooral uit bij het zwemmen en het dansen. Toen ze zestien was, trok ze naar Zwitserland om er school te lopen. Na de middelbare school, keerde ze terug naar Londen. Daar werkte ze achtereenvolgens als kok en kindermeisje. Nadien gaf ze les in een kleuterschool. 

Diana ontmoette Charles voor het eerst in 1977, toen ze zestien jaar oud was. Ze werd aan Charles voorgesteld door haar oudste zus Sarah, een goede vriendin van Charles. Als lid van een aristocratische familie was Diana een huwbare partij voor de Britse kroonprins.

Na een relatie van ongeveer een jaar, vroeg prins Charles Diana ten huwelijk op 6 februari 1981. Onder massale persbelangstelling presenteerde het paar zich op 24 februari aan de buitenwereld.

Nog geen jaar later na het huwelijk, op 21 juni 1982, werd prins William geboren. Nog eens drie jaar later, op 15 september 1984, kwam prins Harry ter wereld. 

Met het huwelijk van Charles en Diana ging het vanaf dat moment bergaf. Volgens waarnemers voelde Diana zich niet thuis in de koninklijke famile. Vanaf 1987 doken met de regelmaat van de klok verhalen over relatieproblemen op in de pers.

In het ophefmakende boek 'Diana: Her True Story' onthult journalist Andrew Morton in 1992 dat Charles een verhouding heeft met zijn jeugdliefde, Camilla Parker-Bowles. Volgens Morton heeft Diana geprobeerd zelfmoord te plegen. Later dat jaar maakt de toenmalige Britse premier John Major de scheiding van tafel en bed van het kroonprinselijke paar bekend.

Diana behield wel haar grondwettelijke rechten, wat betekende dat de in Groot-Brittannië intussen erg populaire Diana nog steeds koningin kon worden aan de zijde van Charles. Een reeks onthullingen maakt een einde aan die situatie. Zowel Charles als Diana gaven hun echtelijke ontrouw toe. Daarop drong de Britse Queen aan op een scheiding.

Uiteindelijk werd het huwelijk op 28 augustus 1996 verbroken. Diana kreeg ruim 1 miljard frank. Ze was koninklijke hoogheid af, maar mocht zich wel Prinses van Wales blijven noemen. Diana bleef echter ongemeen populair en bleef zich inzetten voor verschillende goede doelen.

In het voorjaar van 1997 sprong de pers op haar romance met de Egyptische miljardair Dodi Al-Fayed, de zoon van Mohamed Al-Fayed, de eigenaar van onder meer het warenhuis Harrods in Londen en het Ritz-hotel in Parijs. Dodi Al-Fayed zat bij Diana in de wagen toen die op 31 augustus crashte in een Parijse tunnel.

Nog op 29 juli

1900: De Italiaanse koning Umberto I wordt vermoord in Monza

2001: Lance Armstrong wint zijn tweede Tour

2007: Alberto Contador wint zijn eerste Tour de France.