Tijdens een internationale vliegshow in Oostende stortte piloot Omar Bilal van de Royal Jordanian Falcons met zijn vliegtuigje in het publiek neer. Daarbij vielen tien doden, onder wie de piloot, en een vijftigtal gewonden.

T ijdens een vliegmeeting op de luchthaven van Oostende stort een Extra-300 van het stuntteam Royal Jordanian Falcons neer  toen hij een looping uitvoerde. De vijftigduizend toeschouwers op de vliegmeeting zagen hoe de Jordaanse piloot Omar Bidal nog vergeefs probeerde zijn toestel op te trekken.

De staart en een vleugel raakten het tarmac en het toestel spatte uiteen in het publiek. Naast Bidal zelf kwamen nog negen andere mensen om het leven en raakten er 56 gewond.

Vlak na de ramp stelde de Vlaamse regering een overbruggingskrediet van een half miljoen euro ter beschikking aan de slachtoffers om de kosten te helpen dragen. Velen van hen hadden het na de ramp financieel heel moeilijk. Sommigen werden zelfs helemaal geruïneerd.

Achteneenhalf jaar bleef elke verdere schadevergoeding uit tot de zaak strafrechtelijk geregeld was. Voor de strafrechtbank werden vluchtdirecteur Patrick S. en veiligheidsverantwoordelijke Patrick S. in eerste aanleg in 2002 en in beroep in 2003 vrijgesproken. Alleen de overleden piloot werd verantwoordelijk gesteld.

Die uitspraak betekende meteen dat alleen nog het Vlaamse Gewest, de verzekeraars van de Jordaanse piloten en de verzekeraars van de organisatoren verantwoordelijk gesteld konden worden voor de kosten. In januari 2007 kende de Brugse rechtbank 700.000 euro schadevergoeding toe aan de 80 slachtoffers van de aircrash.

Nog op 26 juli:

1908: Het Bureau of Investigation, de voorloper van de FBI, wordt opgericht

1952: Eva Peron, de vrouw van de Argentijnse president, sterft op 33-jarige leeftijd aan kanker

1977: De dertienjarige David Morgan zwemt van Dover naar Calais.

1987: Stephen Roche wint als eerste Ier de Tour de France

2007: De Deen Michael Rasmussen moet na een leugen over zijn verblijfplaats de Ronde van Frankrijk verlaten.