Schouppe wil dat fietsende kinderen fluovest dragen
Foto: rr
Staatssecretaris Etienne Schouppe wil dat fietsende kinderen een fluovest dragen. Hij wil via allerlei sensibiliseringsacties het dragen zoveel mogelijk aanmoedigen. Slechts als er op die manier voldoende draagvlak gecreëerd is, kan overwogen worden het dragen ervan te verplichten. Dat stelt Schouppe in antwoord op een schriftelijke vraag van Roel Deseyn (CD&V).

"Het heeft bij gebrek aan afdoende handhavingsmogelijkheden geen zin om een dergelijke maatregel in te voeren wanneer dat niet reeds voor een groot deel spontaan gebeurt", aldus Schouppe. Vooralsnog ziet hij dus vooral heil in sensibilisering en wijst op de grote actie die in het najaar door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid gevoerd werd in de basisscholen en de 1e graad van het secundair onderwijs, een actie die bij het begin van het nieuwe schooljaar herhaald zal worden.

De noodzaak voor het dragen van een fluovest als het donker is, blijkt uit de vaststelling dat in de periode 2003-2007 10 procent van de ongevallen met een fietsdode onder de 20 jaar gebeurde bij dageraad en schemering en 19 procent ’s nachts. De cijfers voor zwaargewonde fietsers zijn volgens Schouppe ongeveer dezelfde.

Het aantal dodelijke fietsslachtoffers in het verkeer daalde in die periode van 133 tot 88, het aantal jonge slachtoffers jonger dan 20 van 26 tot 10. Het aantal fietsers jonger dan 20 dat zwaargewond geraakte verminderde in deze periode van 294 en 179 en het aantal dat licht gewond werd van 2.248 tot 1.968.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in