Wanbetalingen ruim 9% gestegen
Foto: rr
 Door de economische crisis is het aantal wanbetalingen door particuliere kredietnemers tijdens de eerste helft van 2009 gestegen. Dat blijkt uit gegevens van de kredietcentrale van de Nationale Bank (NBB).

Eind juni waren er 425.620 betalingsachterstanden geregistreerd, 2,3 procent meer dan eind vorig jaar. Het verschuldigde totaalbedrag steeg nog sneller, met 9,2 procent. Het totale achterstallige bedrag kwam zo uit op 2,03 miljard euro.

 
Het aantal wanbetalingen was de voorbije jaren achteruitgegaan, maar door de effecten van de crisis werd een ommekeer opgetekend, aldus de kredietcentrale. 
 
De sterkste stijging van het aantal wanbetalingen was er bij de hypothecaire kredieten (+5,5 procent), al blijft het totale aantal achterstallige hypothecaire kredietovereenkomsten gering (zowat 26.500 achterstallige overeenkomsten op een totaal van ruim 2,3 miljoen lopende overeenkomsten) in vergelijking met de andere kredietvormen, zo luidt het.
 
In totaal stonden er eind juni 349.330 wanbetalers (+1,5 procent) in het bestand van de Centrale voor kredieten aan particulieren. Het aantal collectieve schuldenregelingen steeg met 5,2 procent naar 73.781.
 
Aan het einde van het eerste semester van 2009 had de Centrale meer dan 8 miljoen kredietovereenkomsten geregistreerd (+2,1 procent), afgesloten door ruim 4,8 miljoen kredietnemers (+1,2 procent). De toename was het grootst bij de kredietopeningen (+2,9 procent).