Het jaarlijkse VRIND-rapport biedt een waaier van indicatoren over tal van domeinen. De uitgave van dit jaar telt 400 bladzijden en een 700-tal indicatoren. Ze is evenwel gebaseerd op gegevens uit de lente van vorig jaar, dus voor de economische crisis volop haar intrede maakte. Het valt dus te verwachten dat voor heel wat indicatoren het verslag van volgend jaar een totaal ander beeld zal schetsen.
De diversiteit in Vlaanderen neemt alvast toe. Het aantal vreemdelingen is sinds 2002 met 30 procent toegenomen en is intussen opgelopen tot 5,8 procent van de bevolking, wat vergelijkbaar is met de buurlanden. Hoe reageert de Vlaming op die toegenomen diversiteit?
Daar tonen de cijfers dat er weinig wijzigingen waren de voorbije jaren, al vallen de grote interne verschillen op. Mannen, jongeren en hooggeschoolden zijn doorgaans toleranter.
De helft van de Vlamingen vindt de aanwezigheid van migranten een verrijking voor de samenleving en een kwart vindt dat ze bijdragen tot de welvaart.
Daar staat tegenover dat een kwart zeer wantrouwig blijft en dat de tolerantie voor het dragen van een hoofddoek sinds 2004 is gedaald van 25 naar 20 procent. Negen op de tien Vlamingen vinden dat vreemdelingen zich aan onze cultuur moeten aanpassen.