Militair défilé zonder incidenten verlopen
Ondanks de veiligheidsmaatregelen nam de koninklijke familie de tijd om het publiek te groeten Foto: rtr
Het militair defilé is deze namiddag vlot verlopen. Naast het leger stapten er ook verschillende hulp- en ordetroepen mee. Er waren extra veiligheidsmaatregelen genomen. Naar schatting 120.000 mensen woonden het defilé bij.

Op het paleizenplein werd rond vier uur de Brabançonne gespeeld om de komst van de koning aan te kondigen. Zoals eerder bekendraakte werd koningin Fabiola dit jaar rechtstreeks naar de koninklijke tribune geleid. Of dat wegens veiligheidsredenen gebeurde is niet duidelijk, wel is het zo dat de Koningsstraat het moeilijkste deel van het traject van de koning vormt om te beveiligen.

Alvorens zijn plaats in te nemen op de eretribune op het Paleizenplein groette de koning onder meer premier Van Rompuy, minister van Defensie De Crem en kersvers minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom. Daarna nam de koning, zoals elk jaar, uitgebreid de tijd om de oudstrijders te groeten en met hen een praatje te maken.

Te Deum

Vanmorgen rond tien uur luidden de klokken van de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel het Te Deum in. Koning Albert, koningin Paola, koningin Fabiola en prins Filip en prinses Mathilde waren er aanwezig. Prinses Astrid en haar echtgenoot prins Lorenz gingen naar Antwerpen, prins Laurent en prinses Claire werden in Bergen verwacht.

De enkele duizenden kijlustigen die naar de hoofdstad kwamen afgezakt moesten achter een nadarafsluitingen en een goed zichtbaar politiecordon blijven. Sommige trouwe toeschouwers deden daarover hun beklag. Maar ondanks de verhoogde veiligheidsmaatregelen nam de koninklijke familie toch de tijd om de opgekomen toeschouwers te groeten.

'Na de gebeurtenissen in Apeldoorn en de bedreigingen aan het adres van koningin Fabiola waren we uiteraard verplicht om meer aandacht te besteden aan de veiligheid', legt Eddy Van den Bussche,chef protocol van Binnenlandse Zaken, uit.

Kogelvrije vest

Aan het Paleizenplein wordt een dubbele controle uitgevoerd: één van de toegangskaarten voor het plein en een controle van rugzakken en handtassen. Ook voor de koninklijke familie is meer bescherming voorzien.

Of koningin Fabiola effectief een kogelvrijvest zal dragen, is niet bekend. Wel is zeker dat prinses Mathilde en koningin Paola zich op deze feestdag naar goede gewoonte laten kleden door Edouard Vermeulen van het modehuis Natan.