Nederlanders houden meer van Obama dan van eigen politici
Foto: reuters
De Amerikaanse president Barack Obama is in Nederland veel populairder dan de eigen politieke leiders. De in januari aangetreden Democratische president krijgt een rapportcijfer van 7,4. Dat is ruim een punt hoger dan de hoogste score die enkele Nederlandse politici behaalden sinds dit cijfer in 2003 werd gevraagd.

Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De hoge score toont aan dat Obama kiezers over de hele linie aanspreekt, zowel van linker- als rechterzijde, zegt de opiniepeiler in een toelichting.

De kiezers van de rechtse Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders zijn het minst enthousiast, maar geven de Amerikaan nog altijd een 6,4. "Het cijfer van Nederlandse politici wordt altijd naar beneden getrokken door slechte beoordelingen van mensen die aan de 'andere' politieke zijde staan", aldus De Hond.

Ondanks de hoge waardering voor Obama vindt driekwart van de kiezers echter niet dat Nederland als beloning dingen moet gaan doen die het anders niet gedaan had.

Zo is 53 procent tegen de opvang van ex-gedetineerden uit Guantanamo Bay, de gevangenis voor terreurverdachten. Obama wil die sluiten maar zoekt landen om gedetineerden op te nemen.