Ecolo heeft woensdag met een verpletterende meerderheid ingestemd met de regeerakkoorden voor Brussel, Wallonië en de Franse gemeenschap.

Van de ongeveer 800 militanten die afzakten naar de algemene vergadering in Louvain-la-Neuve stemden er slechts drie tegen het akkoord voor de Franse gemeenschap. Er waren vier onthoudingen. Voor Brussel stemde niemand tegen en waren er drie onthoudingen. Tot slot stemden vijf groenen tegen het Waals regeerakkoord. Drie Ecolo’ers onthielden zich.

Meteen na de stemming verliet covoorzitter Jean-Michel Javaux de zaal om samen met de voorzitters van PS en cdH de koppen bij elkaar te steken over de verdeling van de bevoegdheden en de ministerportefeuilles. Dat gebeurt op een geheime locatie.

Nadat de drie het op een akkoordje hebben gegooid, legt Javaux de uiteindelijke keuze dan nog eens voor aan zijn militanten. In goeie Ecolo-traditie gebeurt ook dat weer in twee stappen. Eerst brengt de federatieraad een advies uit en nadien hakt de algemene vergadering dan definitief de knoop door. Pas na die procedure zal het hele plaatje duidelijk zijn.

Ondertussen woedden de speculaties over wie minister wordt bij Ecolo al volop. Enkel huidig Kamerfractieleider Jean-Marc Nollet, die naar verluidt een zware portefeuille zou krijgen, lijkt een certitude te zijn.