De Parti socialiste heeft woensdagavond op een congres in Gembloers unaniem de regeerakkoorden in Wallonië en de Franse gemeenschap goedgekeurd. De Brusselse PS deed dinsdag al hetzelfde met het Brusselse regeerakkoord. De Franstalige socialisten zetten zo het licht op groen voor een Olijfboomcoalitie met cdH en Ecolo.

PS-voorzitter Elio Di Rupo gaat nu eerst nog met de voorzitters van cdH en Ecolo overleg plegen over de verdeling van de bevoegdheden en de ministerportefeuilles. Waar dat gebeurt, is onbekend. "Ik denk dat het een korte nacht gaat worden", verklaarde hij bij het begin van het congres.

Op de bijeenkomst zelf zei de voorzitter alle vertrouwen te hebben in wat hij bestempelde als een historische coalitie. Hij waarschuwde wel dat het met de financieel-economische crisis in het gewest en de gemeenschap (budgettair) moeilijke tijden worden.

Di Rupo hamerde tijdens zijn toespraak op het belang van goed bestuur en beklemtoonde dat er op dat vlak ook binnen zijn partij strikte regels zullen worden ingevoerd. "Wij moeten onze morele autoriteit terugvinden", stelde de PS-voorzitter, die eraan toevoegde dat deze legislatuur daarvoor de ideale aanleiding vormt.

Op het congres werd duchtig gespeculeerd over de namen van de toekomstige ministers. Naar verluidt staan stabiliteit en ervaring daarbij centraal.