Het Interministerieel Commissariaat Influenza heeft met de hulp van het leger een voorraad antivirale middelen en mondmaskers naar elf verschillende verdeelpunten in België overgebracht. Het gaat om een "heel klein percentage" van de totale voorraad aan virusremmers en maskers die Volksgezondheid in voorraad heeft om een eventuele pandemie van de Mexicaanse griep aan te pakken. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst van het Commissariaat woensdag gezegd op een persconferentie.

In samenwerking met de militaire politie zijn vanuit twee legeropslagplaatsen 90.000 dosissen virusremmers en 900.000 mondmaskers naar centrale punten in de verschillende provincies overgebracht, verduidelijkte minister van Defensie Pieter De Crem. Van Ranst benadrukt dat het om een "voorzorgsmaatregel" gaat.

De virusremmers en mondmaskers worden in de verschillende provincies in verdeelcentra voor geneesmiddelen ondergebracht. "Binnen enkele dagen of enkele weken kunnen ze dan verder verdeeld worden naar de gemeenten en de dokters en ziekenhuizen, maar dat zal afhangen van de openbare gezondheidstoestand. Momenteel moet dat volstaan", zegt Van Ranst. De volgende distributiefases volgen nog."

Op federaal niveau staat het ministerie van Defensie in voor de bewaring van de "strategische" voorraad van 38 miljoen mondmaskers en antivirale middelen die nodig zijn om een pandemie aan te pakken. Die worden bewaard ter uitvoering van een akkoord dat met de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid werd afgesloten.

Het gaat om 500.000 virusremmers die "onmiddellijk beschikbaar" zijn en een voorraad bulkgoederen die kunnen worden gebruikt voor de prodcutie van 2,5 miljoen geneesmiddelen, die aan een tempo van 30.000 dosissen per dag geproduceerd kunnen worden. De voorraad bestaat voor twee derden uit Tamiflu, een product van farmagigant Roche, en voor een derde uit Relenza, van Glaxo-Smith-Kline.

De Crem zegt dat Defensie klaarstaat om de distributie verder te verzorgen, "als men een beroep op ons doet".