Met de richtlijnen voor Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, organiseert de overheid een vorm van structurele humanitaire nood. Dat stelt het Belgische Rode Kruis woensdag in een open brief.

"De huidige situatie maakt dat elke dag een aantal kwetsbare mensen op straat kunnen worden gezet omdat er voor hen geen plaats is", concludeert ook het Rode Kruis woensdag. "De wettelijk voorziene opvang kan niet meer structureel gegarandeerd worden, tenzij voor asielzoekers die dat afdwingen via de rechtbank. Dit is een beschamende situatie, die vanuit humanitair standpunt ontoelaatbaar is."

Vorige week moest het Rode Kruis al een tentenkamp opslaan omdat Fedasil zijn dispatching bij wijze van protest gesloten had. De hulporganisatie laat woensdag weten dat het erg moeilijk is om in een dergelijke humanitaire noodhulp te blijven voorzien. Dag na dag komt immers een onbekend aantal asielzoekers in een noodsituatie terecht.

"Het Rode Kruis zet zich wereldwijd in voor de meest kwetsbaren in de samenleving, zelfs in oorlogsomstandigheden", aldus de organisatie in haar open brief. "Wij kunnen daar enkel aan voldoen als een aantal noodzakelijke randvoorwaarden zijn vervuld. Een van deze voorwaarden is dat de overheid zelf de internationale regels en eigen wetten respecteert en rechtszekerheid garandeert. In België houdt dat in dat nieuwe asielzoekers de wettelijk voorgeschreven materiële steun krijgen."

Vrijdag start binnen de federale regering het conclaaf over asiel en migratie, dat in principe maandag moet uitmonden in een akkoord over het dossier.