De Palestijnse regering heeft woensdag tijdelijk de Arabische nieuwszender Al-Jazeera uit de lucht gehaald. Het Palestijnse ministerie van informatie zegt dat de maatregel nodig is om een einde te maken aan opruiing en onevenwichtige verslaggeving van de zender. Dinsdag beschuldigde een gast in een talkshow de Palestijnse president Mahmoud Abbas van betrokkenheid bij de dood van Yasser Arafat.

De gast, Farouk Kaddoumi, presenteerde geen enkel bewijs voor zijn beschuldiging aan het adres van Abbas. Maar Arafat wordt sinds zijn dood in 2004 binnen de Palestijnse gemeenschap vereerd als de oprichter van de Palestijnse nationale beweging en beschuldigingen zoals die van Kaddoumi kunnen onrust veroorzaken.

Het ministerie noemde geen specifieke reden voor de maatregel tegen Al-Jazeera, maar zei wel dat die verband houdt met een uitzending van dinsdag. Het kondigde juridische stappen aan en zei dat de activiteiten van het station zijn opgeschort totdat een rechtbank vonnis heeft gewezen.

De maatregel heeft betrekking op zowel de Engelstalige als de Arabischtalige uitzendingen op de Westelijke Jordaanoever. De hoofdredacteur van Al-Jazeera in Jeruzalem, Walid Al Omary, ontkende de tenlasteleggingen en zei dat de maatregel neerkomt op schending van de vrijheid van meningsuiting en de pers.

Medewerkers van Abbas zeggen al lange tijd dat Al-Jazeera de rivaal van Fatah in de Gazastrook, Hamas, steunt. Hamaswoordvoerder Fawzi Barhoum beschuldigde de regering op de Westoever van het muilkorven van de media. De organisatie van buitenlandse mediavertegenwoordigers in het gebied, de Foreign Press Association, zei ’diep bezorgd’ te zijn.