Deutsche Bank België vraagt dat premier Herman Van Rompuy zou tussenkomen in het debat rond de spaarfranchise. Dat zegt de bank in een persbericht. 
Aanleiding is een interview in de krant De Tijd, waarbij sectorfederatie Febelfin ervoor pleit om de spaarder een deel van het risico op zijn spaargeld te laten dragen.
 
"De meerderheid van de Belgische banken is momenteel voorstander van een depositogarantie waarbij de spaarder een franchise voor eigen rekening neemt", zegt gedelegeerd bestuurder Michel Vermaerke in De Tijd. "Zo wil de banksector de spaarder responsabiliseren voor het feit dat de ene bank meer risico loopt op een faillissement dan de andere".
 
Eind vorig jaar, midden in de financiële crisis, werd het geld op spaarboekjes, zicht- en termijnrekeningen in ons land gegarandeerd tot 100.000 euro. Alle Belgische banken storten hiervoor op regelmatige basis bijdragen in het Beschermingsfonds.
 
Deutsche Bank, dat zelf geen lid is van Febelfin, noemt het voorstel "provocerend" en "schandalig". Volgens de bank wordt impliciet de link gelegd tussen een hogere spaarrente en een hoger risico, terwijl het precies de traditionele grootbanken waren die de voorbije maanden moesten worden gered met geld van de belastingbetaler. "Blijkbaar willen ze nu een strategie van angst voeren", luidt het. "Eens te meer worden de belangen van de spaarders opzij geschoven en in dit geval zelfs de bescherming van de spaarders misbruikt ten voordele van de traditionele banken."
 
Deutsche Bank hoopt nu dat de Belgische regering "de door haar geredde banken tot de orde zou roepen".