'Zomerkoopjes goed gestart'
Foto: *
De handelaars zijn erg tevreden over de zomerkoopjes tot dusver. In de eerste helft van juli was er een meeromzet van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo meldt Fedis, de Belgische federatie van de distributie, woensdag.

"De verkoop van hoogzomerstuks doet het zeer goed: topjes, T-shirts en kleedjes zijn de succesnummers en op veel plaatsen bijna uitverkocht. De tussenseizoenartikelen, zoals pulls en broeken, hinken door het goede weer wat achterop", klinkt het in een persbericht.

De meeste handelaars zouden deze week nog extra afprijzingen plannen. Halverwege de koopjes schommelt de gemiddelde korting tussen 50 tot 70 procent. De nieuwe collecties scoren volgens Fedis bijzonder goed, "zeker wat de bovenkledij in de nieuwe kleuren betreft".

Uit een telefonische bevraging van de Unizo Mode Unie, de koepel boven de Vlaamse zelfstandige modedetailhandelaars, blijkt een stijging van de omzet met 5 procent in vergelijking met vorig jaar.

"Nadat tijdens de warme eerste dagen vooral de hoogzomerspullen zorgden voor een goede start, schraagt nu de beterverkoop van iets zwaardere stukken de blijvende bevredigende resultaten", klinkt het bij Unizo.

"Het iets koelere weer zet de consument dus blijkbaar aan tot het kopen van een pull of een jas. Het gaat dan wel niet om de kwantiteit van de hoogzomerspullen maar dit soort duurdere stukken beïnvloedt de omzet meer dan bijvoorbeeld een T-shirt."

Uit een rondvraag van het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) bij kledings- en schoenenwinkels blijkt dat de omzet 7 procent hoger ligt dan tijdens de eerste twee weken van de zomerkoopjes van 2008.

"Ondanks de crisis blijft het budget voor kleding ongewijzigd. Blijkbaar heeft het merendeel van de consumenten vol verwachting op de koopjes gewacht", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

De koopjes lopen nog tot 31 juli.