Er hebben ook in de nacht van dinsdag op woensdag geen afgewezen asielzoekers op straat overnacht. Dat zegt minister van Maatschappelijke Integratie Marie Arena (PS) in een reactie op de open brief van het Rode Kruis.

'Sinds de dispatching van Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, opnieuw open is, hebben er geen afgewezen asielzoekers meer op straat geslapen', aldus Herlinde Martens, woordvoerster van Arena.

De minister wil ook benadrukken dat ze geen limiet heeft opgelegd voor de opvangcapaciteit van Fedasil. Het is volgens haar het agentschap zelf dat de bovengrens van 700 plaatsen in hotels heeft vastgelegd.

Het Rode Kruis schreef woensdag in een open brief dat de overheid een vorm van structurele humanitaire nood creëert. 'De huidige situatie maakt dat elke dag een aantal kwetsbare mensen op straat kunnen worden gezet omdat er voor hen geen plaats is', aldus de hulporganisatie. 'De wettelijk voorziene opvang kan niet meer structureel gegarandeerd worden, tenzij voor asielzoekers die dat afdwingen via de rechtbank.'