De Hasseltse correctionele rechtbank heeft woensdag een 46-jarige man uit Hasselt veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan elf maanden met uitstel, voor het seksueel misbruiken van zijn stiefdochter. Hij begon de feiten te plegen, toen het meisje tien jaar oud was.

Aan het uitstel zijn voorwaarden gekoppeld. De beklaagde moet zich laten behandelen voor zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag. Gedurende vijf jaar mag hij geen contact zoeken met het slachtoffer.

De Hasselaar, die in de cel zit, is ook voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt, en in die periode mag hij niet deelnemen aan activiteiten met minderjarigen.

De feiten speelden zich af in Hasselt tussen maart 2001 en januari 2007. De politie verhoorde het meisje in februari dit jaar, omdat ze een klacht wegens belaging tegen haar stiefvader had ingediend. Daaruit bleek dat er meer aan de hand was.

De moeder van het slachtoffer vertelde dat haar partner, de Hasselaar, thuis bleef om voor de kinderen te zorgen, terwijl zij uit werken ging. De Hasselaar begon het meisje op 10-jarige leeftijd te betasten, als hij haar uit bed haalde. Hij misbruikte haar in huis of in het tuinhuisje.

De stiefvader dreigde ermee zelfmoord te plegen, als het meisje iets aan haar moeder zou vertellen.
Het slachtoffer kreeg 1.500 euro provisionele schadevergoeding toegewezen, en de rechtbank beval een deskundigenonderzoek om de exacte schade te begroten.