De Argentijns-Israëlische dirigent Daniel Barenboim spreekt tegen dat hij concerten in Rammallah, op de Westelijke Jordaanoever, heeft geannuleerd. In Palestijnse kringen werd gezegd dat Barenboim een vrijdag gepland optreden had geannuleerd, nadat intellectuelen hadden opgeroepen tot een boycot van de muzikant.

'Het was niet gepland dat ik een dezer dagen in Rammalah zou optreden', zei Barenboim woensdag. 'Ik kan dus ook geen optreden afzeggen.' Barenboim was woensdag in Rammallah, waar hij een project van zijn muziekstichting bezocht.

Barenboim zei dat het niet was gepland dat hij de Arabisch gesproken opera 'De sultane van Cadiz' van de Spanjaard Juan de Arriaga in het cultuurpaleis van Ramallah zou dirigeren. Hij had niet aan een proef deelgenomen, en zou daardoor ook niet op de dirigentenstandaard kunnen plaatsnemen.

Barenboim ontketende een hevig debat onder Palestijnen, die boos zijn over uitspraken van de muzikanten over het Israëlische offensief op de Gazastrook rond de jaarwisseling. De muzikant uitte kritiek op de Israëlische blokkade. Toch zei hij dat Israël het recht heeft om zijn bevolking tegen raketaanvallen van militante Palestijnen te beschermen, maar niet met geweld.