Met de richtlijnen voor Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, organiseert de overheid een vorm van structurele humanitaire nood. Dat stelt het Belgische Rode Kruis woensdag in een open brief.

Minister van Maatschappelijke Integratie Marie Arena (PS) kondigde dinsdag aan dat er nog maximaal 700 asielzoekers in hotels worden ondergebracht, met uitzondering van hen die een positieve uitspraak hebben verkregen bij de rechtbank.

De hotelopvang is nodig omdat de reguliere centra vol zitten. Fedasil liet onmiddellijk weten dat die limiet problematisch is, omdat er dan op het einde van de dag mensen uit de boot zullen vallen.

'De huidige situatie maakt dat elke dag een aantal kwetsbare mensen op straat kunnen worden gezet omdat er voor hen geen plaats is', concludeert ook het Rode Kruis woensdag. 'De wettelijk voorziene opvang kan niet meer structureel gegarandeerd worden, tenzij voor asielzoekers die dat afdwingen via de rechtbank. Dit is een beschamende situatie, die vanuit humanitair standpunt ontoelaatbaar is.'

Vorige week moest het Rode Kruis al een tentenkamp opslaan omdat Fedasil zijn dispatching uit protest gesloten had. De hulporganisatie laat woensdag weten dat het erg moeilijk is om in een dergelijke humanitaire noodhulp te blijven voorzien. Dag na dag komt immers een onbekend aantal asielzoekers in een noodsituatie terecht.

De organisatie benadrukt dat ze maar goed werk kan leveren als aan een aantal voorwaarden voldaan is. Eén ervan is 'dat de overheid zelf de internationale regels en eigen wetten respecteert en rechtszekerheid garandeert. In België houdt dat in dat nieuwe asielzoekers de wettelijk voorgeschreven materiële steun krijgen', aldus het Rode Kruis.

Vrijdag start binnen de federale regering het conclaaf over asiel en migratie, dat in principe maandag moet uitmonden in een akkoord over het dossier.