In het noorden van Iran is vanmorgen om 9.03 uur een lijnvliegtuig neergestort. Dat heeft het officiële Iraanse persbureau gemeld. Volgens Iraanse media zijn alle 169 inzittenden om het leven gekomen.

Het gaat om een Tupolev die toebehoorde aan de Iraanse luchtvaartmaatschappij Caspian Airlines en vloog op de lijn Teheran-Jerevan (Armenië), aldus Iraanse media.
 
Het toestel is gecrasht nabij de plaats Janat-Abad in de provincie Qavzin ten noordwesten van de Iraanse hoofdstad Teheran. Dit gebeurde 16 minuten na het opstijgen vanop de internationale luchthaven van Teheran.
 
Het toestel is helemaal vernietigd. Alle 168 inzittenden kwamen om, aldus het Iraanse televisiestation IRIB. Het Russische toestel had 154 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord. Volgens de televisie waren acht jeugdleden van het Iraanse judoteam aan boord. Zij zouden samen met Armeense judoka's oefenen voor wedstrijden in Hongarije in augustus.
 
Brand
 
Een ooggetuige zei tegenover het semi-officiële persbureau Isna dat brand was uitgebroken in het staartstuk van het toestel. Het vliegtuig was daarna rondjes gaan draaien alsof de piloot naar een plaats voor een noodlanding zocht. Vervolgens was het plotseling neergestort.
 
In het voorbije decennium zijn er in Iran meerdere luchtvaartongevallen geweest. Zowel de civiele als de militaire vliegtuigvloot heeft te lijden onder een gebrek aan onderhoud sinds de sancties die de VS in de jaren tachtig hebben ingesteld.
 
Zo zijn bij de crash van een militair vliegtuig eind 2006 39 mensen omgekomen. In december 2005 verloren 108 mensen het leven toen een Lockheed-130 in een woonzone neerkwam, vlak na opstijgen vanop de luchthaven Mehrabad, in Teheran.