De Britse Conservatives hebben een plan voorgesteld om minderjarige delinquenten te straffen. Aangezien het vaak gaat om tieners die niet op een traditionele manier gestraft kunnen worden, stelt de oppositiepartij voor om de gsm of de fiets van jonge criminelen in beslag te nemen. Zo'n inbeslagname zou volgens Chris Gayling, de schaduwminister van Binnenlandse Zaken, neerkomen op 'de 21ste eeuwversie van een oorveeg'.

Met het voorstel wil de Conservative Party een antwoord bieden op het toenemende probleem van jeugdige criminelen in Britse steden. De gsm afpakken zou volgens Gayling een goede manier zijn om duidelijk te maken dat graffiti spuiten of sluikstorten niet kunnen. Voor ergere misdrijven zouden jongeren door de rechtbank berecht worden.

De mobiele telefoon afpakken zou jongeren hard treffen, omdat gsm's een belangrijk onderdeel van hun leven zouden zijn. De inbeslagname zou ook direct moeten gebeuren, vinden de Conservatives, zodat jonge delinquenten meteen de gevolgen van hun daden zouden voelen.

Veel bijval voor het voorstel krijgt de oppositiepartij niet. De overheid wijst het voorstel af als een 'gimmick' en vreest dat gsm's afpakken net tot meer criminaliteit zou leiden.