Intel en Goldman beuren beleggers op
Foto: Intel

 De chipmaker Intel en de zakenbank Goldman Sachs doen de beleggers het beste hopen voor het komende resultatenseizoen. Beide bedrijven kunnen de verwachtingen overtreffen.

Intel, de marktleider in de productie van microchips, gaat ervan uit dat het in het derde kwartaal een omzet zal boeken van 8,1 tot 8,9 miljard dollar. Wall Street was tot nu toe uitgegaan van gemiddeld 7,8 miljard dollar. Bovendien liet financieel directeur Stacy Smith verstaan dat de bruto marges aan de hoge kant liggen, wat het beste doet vermoeden voor de winstcijfers.
 
Dat de goede vooruitzichten zich aftekenen tegen een erg zwakke bedrijvenmarkt, wijst erop dat de consumentenmarkt sterker is dan werd aangenomen.
 
Ook in het tweede kwartaal heeft Intel meer winst geboekt dan gedacht. Zonder rekening te houden met de Europese antitrustboete kwam de winst uit op 18 cent per aandeel, waar slechts 8 cent verwacht werd. De omzet daalde wel met 15% op jaarbasis, maar lag met 8 miljard dollar toch een stuk hoger dan de verwachte 7,3 miljard.
 
De zakenbank Goldman Sachs van haar kant zette een recordwinst neer, dankzij sterke inkomsten uit de beurshandel en de verkoop van nieuwe effecten. De inkomsten bedroegen 3,44 miljard dollar of 4,93 dollar per aandeel, veel meer dan de verwachting van 3,65 dollar per aandeel. Goldman is een van de enige grote banken die tijdens de kredietcrisis posities heeft durven innemen in meer risiciovolle transacties, en die strategie werpt haar vruchten af. Bankanalisten waarschuwen wel dat de resultaten van Goldman wellicht niet representatief zijn voor de rest van de sector.