Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland heeft vorig jaar 98 aangiftes binnengekregen over soldaten die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan drugsgerelateerde misdrijven. Dat stelde een woordvoerster van het parket in Arnhem dinsdagavond. Ze bevestigde daarmee berichtgeving van het NOS-journaal.

Het gaat onder meer om zaken als gebruik, smokkel en handel in verdovende middelen door militair personeel. De zaken hebben zowel betrekking op hard- als op softdrugs.

Volgens een zegsman van het ministerie van Defensie volgt in alle gevallen die gerelateerd zijn aan harddrugs het ontslag. Bij softdrugs is er nog een kleine uitweg. Een soldaat kan één keer een waarschuwing krijgen als een geringe hoeveelheid wordt aangetroffen die duidelijk voor privégebruik is bestemd.

Of alle 98 aangiften in 2008 eindigden met het ontslag van de betrokken soldaat, kan Defensie niet zeggen. 'Ik vermoed dat het aantal ontslagen niet veel afwijkt van het aantal aangebrachte zaken. Een militair heeft een voorbeeldfunctie. De Nederlandse samenleving moet vertrouwen hebben in de krijgsmacht. Dat is een buitengewone verantwoordelijkheid', aldus de woordvoerder.

Sinds 2008 kan de commandant van een legereenheid een test eisen als hij alcohol- of drugsgebruik vermoedt bij een medewerker. Militairen zijn verplicht mee te werken aan deze test. Of hierdoor meer drugsgerelateerde zaken aan het licht kwamen, is niet bekend, aldus Defensie.