Het Rode Kruis wil een humanitair tentenkamp voor asielzoekers optrekken aan zijn nationale hoofdzetel in de Motstraat in Mechelen. Waarnemend burgemeester Koen Anciaux (Open VLD) is niet opgetogen zijn met de beslissing van het Rode Kruis. Dat schrijft het gratis weekblad De Streekkrant.
 'Vanuit humanitair standpunt heb ik begrip voor de situatie, anderzijds vind ik het een zeer slecht signaal. Wij hebben in België en Vlaanderen voldoende opvangmogelijkheden voor kandidaat-asielzoekers, maar die opvangmogelijkheden zijn ingenomen door uitgeprocedeerden. Minister Arena (PS) vertikt het deze mensen het land uit te wijzen', zegt Koen Anciaux.
      
Dat het Rode Kruis zijn hoofdzetel heeft in Mechelen en dat waarnemend burgemeester Koen Anciaux ook adviseur is voor het kabinet van minister van Asiel- en Migratiebeleid Annemie Turtelboom (Open VLD) is een eerder toevallige samenloop van omstandigheden. Maar Open VLD en PS staan wel met getrokken messen tegenover elkaar als het gaat over het asiel- en migratiebeleid.
      
Koen Anciaux vindt niet dat het een machtspelletje is tussen beide partijen. 'De wetgeving is zeer duidelijk', vindt Anciaux. 'Als men uitgeprocedeerd is, dient men het land te verlaten. De betrokken minister moet simpelweg de wet volgen en dan zou er geen probleem zijn', gaat Anciaux verder. De stad Mechelen onderzoekt momenteel of ze het oprichten van een tentenkamp aan de hoofdzetel van het Rode Kruis kan laten verbieden.