Diesel en hybride zijn beste koop in leasing
Elke auto die de deur uitgaat, is een kopzorg minder voor de leasingmaatschappij.Pieter-Jan Vanstockstraeten Foto: © Pieter-Jan Vanstockstraeten
 Uit een onderzoek van ING Car Lease blijkt dat dieselwagens meestal de beste keuze zijn als bedrijfswagen. Maar ook hybride wagens zijn nu een volwaardig alternatief.
Algemeen wordt aangenomen dat een dieselwagen goedkoper uitkomt boven de 20.000 kilometer per jaar. ING Car Lease wilde nagaan of dat beeld wel klopte. De leasingspecialist vergeleek 64 berekeningen van de meest representatieve modellen en uitvoeringen per segment op basis van de nieuwste marktgegevens .
 
Benzinemotoren bleken alleen gunstig te zijn voor wagens in het segment ‘Economy’ (type VW Polo) die minder dan 25.000 kilometer per jaar afleggen. Vanaf het segment ‘Business’ (type VW Golf) is een dieseluitvoering in alle gevallen gunstiger, vanaf de eerste kilometer, aldus ING Car Lease. Een Audi A4 die 35.000 kilometer per jaar rijdt komt in benzine-uitvoering 13,6% duurder uit dan de gelijkwaardige diesel-uitvoering.
 
Hybride wagens vormen voortaan een volwaardig alternatief, ook voor langere afstanden, zegt ING Car Lease. ‘Zo blijkt de Honda Insight meer dan 7% gunstiger op basis van 10.000 km per jaar, en blijft ook bij 35.000 kilometer 0,65% goedkoper dan een dieselvoertuig in een gelijkaardige categorie (Volkswagen Golf VI 1.6 CRTDI 90pk).
 
ING Car Lease benadrukt wel dat het om een momentopname gaat. ‘De restwaarde, brandstofprijzen en wetgeving zijn belangrijke factoren die invloed kunnen hebben op deze conclusies.’