Melkboeren willen opnieuw betogen in Straatsburg
Foto: afp
Europese melkboeren willen aanstaande dinsdag bij de openingszitting van het Europees Parlement in Straatsburg opnieuw betogen voor een daling van de melkquota. De koepelorganisatie European Milk Board (EMB) heeft donderdag op een bijeenkomst in Zwitserland opgeroepen tot de manifestatie.

Na Brussel en Luxemburg dreigt dus nu ook Straatsburg geconfronteerd te worden met de toorn van de Europese melkproducenten. Ze eisen al maanden dat de melkproductie wordt ingeperkt om de extreem lage melkprijs te ondersteunen. 

"De situatie is catastrofaal voor de melkproducenten in Europa. In vrijwel alle landen zijn de prijzen gedaald tot 18 à 22 cent. Dat is een niveau dat het bestaan van talrijke melkproducenten in gevaar brengt", zo stelt de EMB in een mededeling.  

Manager Sonja Korspeter van de EMB kondigde aan dat de organisatie dinsdag in Straatsburg opnieuw wil manifesteren voor een verlaging van de quota met vijf procent. Ze verwacht zo'n 3.000 deelnemers. Opnieuw zal een aantal onder hen zich per tractor ter plaatse begeven. 

Indien de Europese instellingen doofstom blijven voor hun eisen, zit er volgens Korspeter niets anders op dan toevlucht te zoeken tot de meest radicale optie: een melkstaking. Tot dusver heeft de EU de vermindering van de quota steeds van de hand gewezen. Ook andere landbouworganisaties steunen de eisen van de EMB niet.