Hackers hebben de voorbije dagen een tiental Amerikaanse overheidssites aangevallen, onder meer van het Witte Huis en het Pentagon. Ook in Zuid-Korea worden overheidswebsites verlamd door cyberaanvallen, die vermoedelijk vanuit Noord-Korea georchestreerd worden.
De hackers maken gebruik van zogenaamde botnets, netwerken van computers die besmet zijn met malware en die zo vanop afstand door de hackers bestuurd kunnen worden. Door al die pc’s tegelijk verbinding te laten maken met de overheidssites, worden die sites aanzienlijk vertraagd of platgelegd.
 
 Dergelijke aanvallen komen regelmatig voor, maar lijken de jongste dagen weer intensiever te worden. Zuid-Korea heeft al twee aanvalsgolven achter de rug en krijgt sinds deze middag Belgische tijd een derde golf te verduren.
 
De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS verklaarde dat de aanvallen vermoedelijk afkomstig zijn van een staat, maar noemde geen namen. Een Zuid-Koreaanse minister verklaarde wel dat er gedacht wordt aan een Noord-Koreaanse campagne.
 
Zuid-Korea had het in 2003 al eens erg zwaar te verduren, toen en aanval met het zogenaamde Slammer-wormvirus het internet vertraagde en heel wat diensten lam legde.
 
De Amerikaanse overheidssites werden vooral tijdens het weekend van 4 juli (de nationale feestdag) geteisterd, op dezelfde dag dat Noord-Korea zeven raketten afvuurde.