Bouwverlof begint maandag voor gros van Vlaamse bouwsector
Voor het gros van de Vlaamse bouwbedrijven start op 13 juli de jaarlijkse bouwvakantie. De werknemers uit deze sector kunnen in de praktijk dus vanaf vrijdagavond op vakantie vertrekken, zo heeft de Bouwunie donderdag meegedeeld. De bouwvakantie duurt drie weken, voor sommigen vier weken.

Met name in de provincies Antwerpen, Limburg, een deel van Oost-Vlaanderen en een deel van Vlaams-Brabant kunnen de arbeiders, bedienden en zelfstandigen uit de bouwsector de komende weken van een welverdiende rust genieten. Het gaat om zo'n 120.000 mensen, goed voor iets meer dan 70 procent van het aantal jobs in de Vlaamse bouwsector. In West-Vlaanderen loopt de bouwvakantie van 20 juli tot en met 7 augustus.

In de mededeling herinnert de Bouwunie eraan dat deze vakantie een aanbevolen regeling is. Wie wil, mag ervan afwijken. Dit gebeurt volgens de federatie niet vaak, omdat de collectieve regeling voordelen biedt op het vlak van organisatie en timing. De bouwwerkzaamheden zijn ook afhankelijk van de aanlevering van bouwmaterialen en van samenwerkingsverbanden met hoofd- en onderaannemers. Als iedereen tegelijk vakantie neemt, lopen de bouwwerken het minst vertraging op.