PS start schorsingsprocedure bestuurster luchthaven Charleroi
Foto: belga

De secretaris-generaal van de PS heeft een procedure opgestart om Edmée De Groeve, voorzitster van de raad van bestuur van de luchthaven van Charleroi (BSCA), te schorsen als lid van de partij. De PS benadrukt wel dat dit gebeurt zonder het vermoeden van onschuld van de betrokkene te schenden.

 

De Groeve zal ook gevraagd worden om alle raden van bestuur te verlaten, waarin ze zetelt op grond van haar lidmaatschap van de PS. De partij hoopt dat dat het gerecht zo snel mogelijk duidelijk schept in de hele affaire. De Groeve wordt verdacht van misbruik van vennootschapsgoederen.

Opgepakt
 
De Groeve is woensdagnamiddag opgepakt en urenlang ondervraagd. Ze wordt verdacht van misbruik van vennootschapsgoederen.

 

Vorige maand al raakte De Groeve in opspraak. Ze zou onder meer een reis voor een tiental personen hebben georganiseerd in het kader van de eerste vlucht van JetairFly naar Tenerife. Onder de genodigden waren onder meer haar levensgezel, Franco Di Rupo (broer van PS-voorzitter Elio Di Rupo), en Pierre Magnette (broer van minister Magnette).

De andere genodigden waren kennissen. Het ging om een all-in reis, maar een factuur van 3.500 euro werd terugbetaald door BSCA, tegen het advies van de ceo in.

Francorchamps

De voorzitster zou ook mensen van die groep en kinderen, neven en nichten van socialistische politici hebben uitgenodigd voor de Grote Prijs F1 in Francorchamps in 2007 en 2008, terwijl die VIP-plaatsen bedoeld waren voor zakenrelaties van de luchthaven.

Tenslotte zou ze ook de kredietkaart van de luchthaven hebben gebruikt voor de aanschaf van dure kledij en privé restaurantbezoek. Ze zou ook geld hebben afgehaald zonder verantwoording, en dit in totaal voor 1.500 à 2.000 euro per maand sinds begin 2007.

De Groeve, ook voorzitster van de raad van bestuur van de NMBS, zou ook de tankkaart van de luchthaven hebben gebruikt voor verplaatsingen voor de NMBS.

Toen dit alles bekendraakte, dreigde De Groeve nog een klacht in te dienen tegen de ontslagen BSCA-topman Marcel Buelens  wegens laster en eerroof.