De belangrijkste industrielanden en Rusland (G8) hebben de opkomende landen als China en India voor een belangrijke doelstelling van de klimaatbescherming gewonnen.

Dat zeiden diplomaten donderdag in de marge van de G8-top in het Italiaanse L'Aquila.  De G8 willen dat de opwarming van de aarde in vergelijking met het begin van het industriële tijdperk tot twee graden begrensd wordt.

Daarbij hebben zich nu ook de overige belangrijkste economische machten van de wereld aangesloten. Dat zijn China, India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika, naast Australië, Zuid-Korea en Indonesië.

Denemarken maakt als gastheer van de klimaatconferentie in december en als 17de land deel uit van dat zogenaamde MEF-proces (Major Economies Forum). 

Er is op de top nog geen eensgezindheid bereikt over concrete doelstellingen ter bescherming van het klimaat. De G8-leden bekwamen van hun partners enkel de niet-bindende toezegging om in december aan een nieuw ambitieus mondiaal klimaatverdrag te zullen meewerken, aldus diplomaten. 

De G8 willen in Kopenhagen bekomen dat tegen 2050 alle landen de uitstoot van gevaarlijk broeikasgas met de helft verminderen. 

Voor de industrielanden heeft dat tot gevolg dat zij hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met ongeveer 80 procent of meer moeten verminderen.