EU-Hof veroordeelt België voor laattijdige erkenning beroepskwalificaties
Foto: © NO BYLINE
Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft België veroordeeld omdat ons land een richtlijn uit 2005 over de erkenning van beroepskwalificaties niet tijdig heeft omgezet in nationale wetgeving. Dat heeft de persdienst van het Hof donderdag meegedeeld.

De Europese Commissie had België voor het Hof gedaagd omdat ons land de richtlijn niet had omgezet tegen de deadline van oktober 2007. België voerde aan dat het al een aantal maatregelen heeft genomen en dat andere worden voorbereid, maar dat volstond voor het Hof niet om een veroordeling te ontlopen. 

De Europese richtlijn over de beroepskwalificaties omschrijft de regels die een lidstaat in acht moet nemen voor de erkenning van in andere lidstaten verworven kwalificaties, met het oog op de toegang tot en de uitoefening van een gereglementeerd beroep.

Het gaat daarbij onder meer over de beroepskwalificaties van artsen, tandartsen, verloskundigen, apothekers, dierenartsen, ziekenverplegers, architecten, ... Verwacht wordt dat de richtlijn hun arbeidsmobiliteit binnen Europa zal stimuleren.