Shell wordt grootste bedrijf ter wereld
Foto: epa
Shell is het grootste bedrijf ter wereld geworden, op basis van de jaaromzet. Het olieconcern stoot de Amerikaanse winkelketen Wal-Mart van de troon in de jaarlijkse top-500 van het magazine Fortune, die donderdag werd gepubliceerd. Opvallend is dat het aantal Amerikaanse bedrijven in de lijst sterk is gedaald. Nooit eerder was de Chinese vertegenwoordiging zo groot.

België telt slechts één bedrijf in de top-100: Dexia, goed voor een verdienstelijke zestiende plaats. Daarna volgen KBC (251ste plaats), Delhaize (321), AB InBev (387) en de Nationale Portefeuillemaatschappij (404).

De VS domineren wel nog steeds de top-tien met vier noteringen, tegen vijf vorig jaar. Maar over de volledige lijst daalde het aantal Amerikaanse ondernemingen van 153 in 2008 tot 140. Dat is het laagste niveau sinds 1995, toen Fortune startte met het klassement.

Voor het eerst in de geschiedenis staat ook geen Amerikaanse onderneming aan de top van de rangschikking. Wal-Mart moet zijn plaats afstaan aan het Brits-Nederlandse Royal Dutch Shell. De oliesector domineert de top-tien, met op de tweede plaats ExxonMobil, op de vierde plaats BP, vijf Chevron, zes Total, zeven ConocoPhilips en negen Sinopec. Supermarktketen Wal-Mart bezet de derde plaats, ING plaats acht.

Ook de financiële crisis heeft een zware impact gehad op de rangschikking. Enkele bedrijven zijn volledig verdwenen uit de top-500, zoals verzekeraar AIG, zakenbank Lehman Brothers of hypotheekfinancierder Freddie Mac.

China zag zijn aanwezigheid fors toenemen. Alles samen staan er 37 Chinese bedrijven in de rangschikking, het hoogste aantal ooit. Negen daarvan maakten voor het eerst hun intrede. Japan telt 68 bedrijven in de top-500, Frankrijk 40 en Duitsland 39.