TEHERAN - Iedere poging tot een demonstratie van de oppositie in Teheran zal worden 'verpletterd'. Dat heeft gouverneur Morteza Tamaddon gezegd.

Aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi riepen er de afgelopen dagen via internet toe op donderdag nieuwe demonstraties te houden in de Iraanse hoofdstad en andere steden. Zij willen de protesten tegen de regering nieuw leven inblazen.

Kort na de omstreden presidentsverkiezingen van 12 juni gingen honderdduizenden mensen de straat op. De politie, de Revolutionaire Garde en de Basij-militie sloegen de demonstraties bruut neer. Er is sinds elf dagen geen massabetoging meer gehouden in Iran.

"De vijanden zijn boos over de rust die weerkeerde na de samenzweringen die volgden op de verkiezingen en ze proberen de vrede geweld aan te doen door middel van buitenlandse, contrarevolutionaire en beruchte netwerken", zei Tamaddon woensdag. De gouverneur van de provincie Teheran zei dat de genoemde netwerken zouden worden 'verpletterd onder de voeten van ons waakzame volk'.

Er was donderdagochtend op de pleinen in Teheran niet direct iets te merken van aangescherpte veiligheidsmaatregelen, maar de regering heeft wel stappen ondernomen om deelname aan demonstraties door aanhangers van Mousavi -onder wie vooral veel jongeren- tegen te gaan. Zo ligt het sms-verkeer voor de derde achtereenvolgende dag plat. Universiteiten zijn gesloten.

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat de Basij een studentenhuis in Teheran binnenviel om studenten te beletten deel te nemen aan een voorgenomen demonstratie. Daarbij werd een student gedood. De inval leidde tot vijf dagen van studentenprotesten, waarbij verschillende doden vielen en duizenden studenten werden opgepakt.

Bij confrontaties tijdens de massabetogingen naar aanleiding van de presidentsverkiezingen werden ten minste twintig demonstranten en zeven leden van de Basij gedood. Mousavi verloor de verkiezingen van zittend president Mahmoud Ahmadinejad, volgens zijn aanhangers door fraude.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in