Smurfenfilm eind volgend jaar in 2D en 3D
IMPS/Smurfs
 Smurfs, de Hollywood-film met de Belgische smurfen in de hoofdrol, wordt uitgebracht op 17 december 2010, ook in een 3D-versie. De film zal worden geregisseerd door Raja Gosnell.
De Hollywood-studio’s Columbia Pictures en Sony Pictures Animation hebben dit woensdag bekendgemaakt. Raja Gosnell regisseerde eerder de films Never Been Kissed, Big Momma's House, Scooby-Doo en Scooby-Doo 2, Monsters Unleashed, Yours, Mine and Ours, en Beverly Hills Chihuahua.
 
De audiovisuele rechten op de smurfen zijn in handen van Lafig Belgium, het bedrijf van Veronique Culliford, de dochter van de Smurfen-tekenaar Pierre Culliford, beter bekend als ‘Peyo’.
 
De smurfen - drie appels hoog en met een blauwe huidskleur - werden op 23 oktober 1958 geboren en maakten voor het eerst hun optreden in het Belgische tijdschrift Robbedoes, aan de zijde van striphelden Johan en Pirrewiet (in het album 'De fluit met zes smurfen'). 
 
Hun geestelijke vader Peyo - het pseudoniem van Pierre Culliford - wist toen nog niet dat de kleine blauwe mannetjes zouden uitgroeien tot een heuse mythe. Intussen hebben Grote Smurf, Smurfin, Babysmurf en Brilsmurf over de hele wereld bekendheid verworven en bereikten ze de respectabele leeftijd van 50 jaar. 
 
Peyo overleed in 1992 en zijn familie en medewerkers zetten sindsdien zijn werk voort. Dat zijn personages hem hebben overleefd, blijkt nog maar eens naar aanleiding van deze verjaardag.