9 juli 1982: Inbreker in koninklijke slaapkamer
Foto: ap

De Britse koningin Elisabeth II krijgt ongewenst bezoek in haar slaapkamer. Iets na 7 uur 's ochtends klimt een man via de dakgoot door het raam. Pas na een gesprekje van tien minuten wordt hij ingerekend.

Michael Fagan, een 31-jarige werkloze, was blootsvoets en enkel gekleed in een jeans en een vuil t-shirt. Volgens sommige bronnen wilde hij zelfmoord plegen in de koninklijke slaapkamer, maar veranderde hij van idee eenmaal hij binnen was, 'omdat dat niet netjes zou zijn'.

Volgens anderen wou hij gewoon praten met de queen, die net als hij vier kinderen had - het toeval ! - en die hij heel erg bewonderde. Naar verluidt wou hij het eigenlijk over de liefde hebben, maar veranderde Elisabeth het onderwerp naar familiezaken.

Al meteen nadat ze wakker werd met de man aan haar voeteneinde, belde Queen Elisabeth de politie en een kamermeisje, maar niemand kwam. Pas tien minuten later, nadat de koningin op vraag van haar ongewenste gast een sigaret bestelde, kwam er een kamermeisje binnen en kon een lakei de man overmeesteren.

Een maand eerder was de werkloze man ook al eens binnengebroken in Buckingham Palace. Toen stal hij een halve fles rode wijn. Het incident lokte een fel debat uit rond de beveiliging van de koninklijke familie. De man zat veertien weken in een psychiatrische instelling maar werd nooit veroordeeld.

Ook nog op 9 juli:

1982: Coca Cola lanceert Cola Light

1982: Een vliegtuig van pan-Am stort neer in New Orleans. Er vallen 154 doden.

1999: Enkele tienduizenden studenten betogen in Teheran en andere Iraanse steden voor hervormingen en persvrijheid. Er vallen zeker vijf doden en duizenden betogers worden gevangen genomen en gemarteld. Sommigen werden geëxecuteerd, anderen zitten nog steeds vast.