De onderhandelingen over een nieuw Vlaams regeerakkoord zijn gisteravond veel later dan voorzien gestart. Pas om half twaalf doken de toponderhandelaars van CD&V, SP.A en N-VA aan het Errerahuis op, bijna zes uur later dan voorzien.

 Formateur Kris Peeters (CD&V) en de partijvoorzitters klaarden eerst nog een aantal zaken uit. Alle grote knelpunten zouden naar verluidt weg zijn. Over de verdeling van ministerposten zou nog niet gepraat zijn.

'Ik heb het gevoel dat we in de laatste rechte lijn zitten', zei formateur Kris Peeters. Hij hoopt dat de delegaties in de nachtelijke uren tot een akkoord zouden komen. 

Knelpunten 

Peeters zat vanaf de vooravond samen met de partijvoorzitters. Volgens de formateur moesten een aantal zaken nog worden uitgeklaard en zijn er nu geen grote knelpunten meer. 

 Over ministerportefeuilles en -posten zou nog niet gepraat zijn. 'Eerst een akkoord, dan de portefeuilles', zei de formateur, die alle berichten over de verdeling van het aantal ministers 'zeer voorbarig' noemde.

 SP.A-voorzitter Caroline Gennez zei voor het binnengaan dat er 'in grote lijnen' een regeerakkoord is. Ook zij onderstreepte dat er over de verdeling van de portefeuilles nog niets in besproken. 

 Gennez relativeerde ook de berichten over spanningen binnen de socialisten met SP.A-minister Frank Vandenbroucke. 'De SP.A en Frank hebben de laatste tijd een getroubleerde liefdesrelatie, maar het blijft een liefdesrelatie', zei ze.

Inhoud

De onderhandelaars raakten het gisteren al eens over de inhoud van het regeerakkoord. Alleen over de financiering moest nog verder onderhandeld worden.

Elke partij krijgt een aantal 'trofeeën' mee naar huis. Voor de SP.A horen daar bij: 'trams in elke provincie' - nieuwe tramprojecten voor woon-werkverkeer - en een kilometerheffing voor vrachtwagens.

CD&V en N-VA haalden hun Vlaamse kinderbijslag binnen, uitgekeerd door Kind & Gezin: bij de geboorte en op hun eerste en tweede verjaardag, via Kind en Gezin. Vanaf drie jaar is er voor gezinnen met een laag inkomen een (hogere) schooltoelage.

De N-VA krijgt maatregelen om het Vlaamse karakter van de Rand rond Brussel te versterken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in