Tot 90 miljoen meer ‘extreme armen’ door recessie
Foto: belga/afp

 De economische recessie zal het aantal mensen dat in extreme armoede en hongersnood leeft dit jaar doen aangroeien met 55 à 90 miljoen. Dat staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties.

Door de recessie werd een twintig jaar durende, dalende armoedetrend terug omgebogen. Het aantal extreme armen zou dit jaar met zes procent kunnen stijgen. Tegen het jaareinde schat de VN dat 17% van de wereldbevolking van 6,8 miljard mensen in extreme armoede zal verkeren. Dat staat te lezen in "The Millennium Development Goals Report", dat vandaag in Genève werd voorgesteld door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Hij waarschuwt ook dat het terugschreven van ontwikkelingshulp zal leiden tot meer ziektes en sociale ontwrichting in het zuidelijk halfrond.
 
Ban Ki-moon roept de G8-landen, die woensdag in Italië bijeenkomen, op om hun hulp aan de ontwikkelingslanden, en vooral Afrika, het komende jaar op te voeren. De VN-topman zal de G8-top ook zelf bijwonen.
 
De G8-landen spraken in 2005 in het Schotse Gleneagles af om hun budgetten voor ontwikkelingshulp tegen 2010 met 50 miljard dollar te verhogen, waarvan de helft voor Afrika. Maar de werkelijke bedragen blijven minstens 20 miljard dollar onder die doelstelling, aldus Ban Ki-moon.