Chinese autobouwer wil 51% van Opel
Foto: afp
  BERLIJN 05/07 (AFP) =   Een van de oudste Chinese autobouwers, BAIC, heeft in een brief aan verscheidene Duitse regeringsleden voorgesteld om 51 procent van Opel over te nemen, met een staatsgarantie van 2,64 miljard euro. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung zondag.  

Vrijdag had een bron dichtbij het dossier gesteld dat GM een bod van BAIC had ontvangen om het Duitse GM-filiaal Opel over te nemen, en dat juist voor de vervaldatum van de biedingen.

Eind mei kondigde de Duitse regering het reddingsplan voor Opel met het Canadese Magna aan, maar sindsdien geraken de besprekingen op het eerste gezicht niet veel meer vooruit. Het bod van BAIC was ook toen overigens al bekend.    

BAIC biedt naar verluidt 660 miljoen euro om 51 procent van Opel in handen te krijgen met een staatsgarantie van 2,64 miljard euro. Magna daarentegen vraagt een garantie van 4,5 miljard. De 49 procent die overblijft zou dan van moederhuis General Motors blijven, althans volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung.   

In zijn brief verklaart de baas van BAIC, Xu Heyi, "dat geen enkele Opel-fabriek in Duitsland zal gesloten worden", maar dat  een verlies aan arbeidsplaatsen niet kan worden uitgesloten, volgens de krant.