KABOEL -  In het zuid-oosten van Afghanistan hebben gewapende mannen zaterdag minstens 14 mijnenruimers van de Verenigde Naties ontvoerd. Dat zegt het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zondag. Sommige bronnen hebben het over 16 ontvoerde VN-medewerkers.

De Afghaanse VN-medewerkers, die deel uitmaken van het mijnopruimingsprogramma van de VN, waren actief in de provincie Paktia. Tijdens het neutraliseren van mijnen werden ze plots overvallen door gewapende mannen.

De ontvoering werd tot nog toe niet opgeëist. In de regio hebben taliban-rebellen en andere criminele organisaties in het verleden al gelijkaardige ontvoeringen gepleegd.

De VN zei precies een jaar geleden dat twee derde van het Afghaanse grondgebied al is ontmijnd. De afgelopen 17 jaar - sinds de val van het communistisch regime - namen meer dan 8.500 ontmijners van verschillende organisaties deel aan de ontmijningsoperaties.

In de gevarenzones liggen zo'n 2.268 dorpen, met ongeveer 4 miljoen inwoners in totaal. Afghanistan is een van de zwaarst getroffen landen door mijnen. In 2008 werden 50 ontmijners gedood of gewond terwijl ze mijnen trachten te neutraliseren.