MEXICO -  In Mexico zijn zondag om 8 uur plaatselijke tijd (15 uur Belgische tijd) de stembureaus opengegaan voor de parlements- en regionale verkiezingen. Ongeveer 77 miljoen Mexicanen kiezen 600 parlementsleden, zes gouverneurs en 568 burgemeesters. De stembusslag belooft een test te worden voor de huidige president Felipe Calderon.

De economische recessie en de escalatie van het geweld in de marge van de drugsoorlog hebben de electorale campagne gedomineerd. Sinds eind 2006, toen Calderon aan de macht kwam, vielen er bij de gevechten tussen drugskartels en de Mexicaanse politie meer dan 10.000 doden. Ook het uitbreken van de Mexicaanse griep in het Noord-Amerikaanse land en de gevolgen voor de rest van de wereld hebben een rol gespeeld.

Volgens de laatste peilingen zou de Nationale Actiepartij van president Calderon nipt de macht grijpen in het parlement. De Institutioneel Revolutionaire Partij, die in 2000 na 71 jaar hegemonie van de macht werd verdreven, zou terrein winnen tegenover de partij van de president. De Partij van de Democratische Revolutie, de linkse partij in Mexico, zou de derde grootste partij worden in het parlement.

De eerste gedeeltelijke resultaten worden bij het sluiten van de stembureaus verwacht, rond 20 uur plaatselijke tijd (maandag 3 uur Belgische tijd).