BEIJING - Meer dan driehonderdduizend mensen in het zuiden van China zijn geëvacueerd vanwege overstromingen. Hevige regenbuien hebben huizen en wegen weggespoeld en een dam beschadigd. Het noodweer heeft de afgelopen dagen zeker zestien mensen het leven gekost. Zes mensen worden vermist.

Het district Rongshui van Guangxi, een autonome regio in het zuiden, stond voor tachtig procent onder water. Op sommige plaatsen was het water tweeënhalve meter diep. Alleen uithangborden van winkels en restaurants staken er boven uit. Mensen keken uit de ramen van de bovenverdieping van hun huis, of roeiden in houten bootjes rond tussen de matrassen en andere drijvende huisraad.

Zo'n driehonderd kinderen kwamen vast te zitten in hun school. Per boot werden voedsel, water en andere benodigdheden, waaronder waterpompen, naar de school gebracht.

In heel Guangxi werden 287 huizen weggespoeld. Bij het Kamareservoir brak en dijk door, waardoor vijftienduizend mensen in veiligheid moesten worden gebracht. De lokale overheid probeert de dam bij het reservoir te versterken.

De doden vielen in Guangxi, de nabijgelegen provincie Jiangxi, de centrale provincie Hunan en de zuidoostelijke provincie Fujian.