BRUSSEL -  De Algemene directie controle en bemiddeling voert een onderzoek naar de contractvoorwaarden van een van de belangrijkste dienstenchequebedrijven. Dat heeft minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne geantwoord op een parlementaire vraag van senator Martine Taelman (Open VLD.

Volgens Taelman zijn er dienstenchequebedrijven die in hun contract sancties tot 5.000 euro voorzien voor klanten die de samenwerking met het bedrijf stopzetten en scheep gaan met een concurrerende onderneming die werknemers tewerkstelt die minder dan drie maanden voordien nog in dienst waren van het eerste bedrijf. Klanten worden zo, als hun poetshulp naar een andere werkgever overstapt, drie maanden zonder poetshulp gezet. Dat kan volgens Taelman zwartwerk alleen maar aanmoedigen.

Volgens minister Van Quickenborne zou het wel eens kunnen dat dergelijke afspraken strijdig zijn met de wet op de handelspraktijken. De zaak wordt daarom onderzocht. Senator Martine Taelman reageert tevreden. 'Meer en meer mensen doen een beroep op poetshulp via dienstencheques. Het is dus belangrijk dat er duidelijkheid is over welke verbintenissen de ondernemingen aan hun klanten kunnen opleggen.'