6 juli 1988. Ontploffing op het olieboorplatform Piper Alpha
Foto: tt

Een gasontploffing op het boorplatform Piper Alpha, in de noordzee, veroorzaakt een brand die 167 levens zal eisen. De meeste slachtoffers zijn gestikt in de giftige gassen.

Rond 22.30 uur lokale tijd veroorzaakt een gaslek een ontploffing en een gigantische brand. Overlevenden van de ontploffing springen tientallen meters diep de noordzee in. Maar ze waren gewaarschuwd dat de sprong fataal zou zijn, en daarom bleven de meeste medewerkers op het boorplatform.

Terwijl de achterblijvers stikken in giftige gassen, worden de springers opgepikt door helikopters en schepen, die meteen na de ontploffing naar de plaats van het boorplatform worden gestuurd, 193 kilometer ten noordoosten van Schotland.

Piper Alpha was het grootste en oudste boorplatform in de Noordzee, en was slecht onderhouden. Van de 226 werknemers op het platform, overleven er maar enkele tientallen. Er vallen 167 doden,en daarmee wordt Piper Alpha de grootste offshore ramp ter wereld.

Ook op 6 juli:

1946: Geboorte van George W. Bush.
1957: Paul McCartney ontmoet John Lennon op een picknick in Woolton, bij Liverpool. De jongens zijn dan 15 en 16. Een paar dagen later zal Lennon McCartney uitnodigen om mee te spelen in zijn band Quarrymen. Drie naamsveranderingen later zal de groep, ondertussen uitgebreid met George Harrison, The Beatles heten.
1971: Jazz-trompetist en zanger Louis Armstrong sterft. Hij is 70.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig