Donderdag vond een nieuwe reeks eedafleggingen plaats in de Kamer en Senaat in nasleep van de regionale en Europese verkiezingen van 7 juni.

In de Senaat legde aan Vlaamse kant Ann Somers (Open VLD) de eed af als opvolgster van Jean-Jacques De Gucht, die in het Vlaams parlement de eed aflegde. Somers is schepen in Haacht en was naaste medewerkster van toenmalig premier Guy Verhofstadt. In dezelfde fractie dient nog een vervanger van gecoöpteerd senator Filip Anthuenis te worden gezocht.

Gewezen gemeenschapssenator en fractieleider Paul Wille ligt hiervoor in pole position, maar het is wellicht wachten op de aanduiding van de zes Vlaamse gemeenschapssenatoren die niet herverkozen werden.

Aan Franstalige kant legden zes Senatoren de eed af. Olga Zrihen (PS) keert na een week afwezigheid terug als gemeenschapssenatrice, net als haar partijgenote Caroline Désir. Voor Ecolo legde Mary Nagy de eed af als gemeenschapssenator. Ze keert na een legislatuur Kamer terug naar de Hoge Vergadering. Caroline Persoons (MR) en Celine Fremault (cdH) zijn ook nieuwe gemeenschapssenatrices. Philippe Fontaine is de nieuwe gecoöpteerde MR-senator als vervanger van Jacques Brotchi die Brussels parlementslid is geworden.

In de toekomst moeten ook nog Isabelle Durant (Ecolo) en Anne Delvaux (cdH) vervangen worden. Zij verhuizen naar het Europees parlement.

In de Kamer ging het vooral om een Vlaamse aangelegenheid, aangezien de regionale assemblees in Franstalig België een week eerder werden geïnstalleerd, legden de Franstalige opvolgers vorige week al de eed af. De uitzonderingen waren Françoise Colinia (MR, opvolger van Jean-Luc Crucke) en Hélène Clément (cdH, opvolger van Catherine Fonck). 

Bij de SP.A zijn er twee nieuwkomers: Magda Raemaekers en Cathy Plasman. Zij volgen respectievelijk Peter Vanvelthoven en Freya Van den Bossche op. Raemaekers zat tijdens de vorige legislatuur ook al een tijdje in de Kamer. Plasman is fractieleider in de Gentse gemeenteraad. 

Bij de Vlaamse liberalen is Roland Defreyne het nieuwe gezicht. De voormalige burgemeester van Gistel neemt onrechtstreeks het zitje in dat Bart Tommelein leeg heeft achtergelaten. Samen met Sofie Staelraeve - die nu officieel geen opvolger meer is - bracht Defreyne het halfrond aan het lachen omdat de Open VLD'ers bij de eedaflegging in het Frans het hadden over "je jure de conserver la constitution" in plaats van "je jure d'observer la constitution". 

Behalve bij Groen! vallen ook bij de andere Vlaamse partijen wijzigingen te noteren. Bij de CD&V wordt Jo Vandeurzen opgevolgd door N-VA'er Peter Luykx, die deze legislatuur al eens in de Kamer zetelde. N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt dan weer opgevolgd door een CD&V'er, Kristof Waterschoot. 

Bij LDD vervangt Paul Van Hie gewezen judoka Ulla Werbrouck, bij het Vlaams Belang wordt Linda Vissers opgevolgd door Annick Ponthier.