De tabakshandelaar die een boete van 55.000 euro moet betalen omdat hij gratis aanstekers en sigarettenblaadjes uitdeelde, weigerde mordicus de wetgeving na te leven.

Dat heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer gezegd. LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker is niet te spreken over de affaire.

Volgens Dedecker kan het niet dat een kleine tabakshandelaar zijn deuren moet sluiten omdat hij gratis een aansteker heeft meegegeven bij een slof sigaretten. "Deze heksenjacht moet stoppen. Deze wet is absurd en is overigens niet gemaakt voor tabakshandelaren, maar voor giganten zoals Philip Morris". 

De PS-minister ontkende dat het gaat om een kleine tabakshandelaar. De betrokkene heeft een hele reeks winkels aan de kust waar Britten zich komen bevoorraden, stelde ze. Onkelinx wees er ook op dat de winkelier al verschillende keren werd gecontroleerd en dat er telkens inbreuken werden vastgesteld. 

"De wet is duidelijk. Gratis geschenken bij de verkoop van tabaksproducten zijn verboden. De zaakvoerder werd mondeling en schriftelijk verwittigd en kreeg dus de mogelijkheid om zich in regel te stellen. Dat gebeurde niet. Hij bleef geschenken aanbieden", dixit Onkelinx, die eraan toevoegde dat de winkelier bij de laatste controle opnieuw in overtreding bleek te zijn en toen een administratieve boete kreeg opgelegd. 

"Heel de procedure verliep volledig volgens de wet. De andere tabakshandelaars respecteren die wet wel. Wij kunnen niet een uitzondering aanvaarden, anders zouden we concurrentievervalsing ondersteunen", besloot Onkelinx.