Twee Kamercommissies krijgen een nieuwe voorzitter. CD&V'ster Sonja Becq zit vanaf volgende week de commissie Justitie voor, Open VLD'er Geert Versnick wordt voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken.

De promotie van Versnick heeft te maken met het fractieleiderschap dat Hilde Vautmans na het vertrek van Bart Tommelein naar het Vlaams parlement te beurt viel. Vautmans was tot nu toe voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, maar kan die functie niet combineren met het leiden van de Open Vld-Kamerfractie.

Mia De Schamphelaere zat tot deze week de commissie Justitie voor. Zij wordt echter ondervoorzitter van de Kamer, in opvolging van Jo Vandeurzen, die deze week de eed aflegde in het Vlaams parlement.

De Schamphelaere wordt opgevolgd door partijgenote Sonja Becq. De 51-jarige juriste en criminologe zit sinds 2007 in de Kamer, maar was voordien al lid van het Vlaams parlement.

De Schamphelaere maakte donderdag op een persconferentie de balans op van haar voorzitterschap. Zij wees erop dat de commissie, ondanks een moeilijk politiek klimaat, goed werk heeft geleverd en vooral dossiers heeft behandeld die het dagelijkse leven van de burger heeft vergemakkelijkt.

Het gaat dan onder meer over de objectivering van de toekenning van alimentatiegeld of de vereenvoudiging van de openbare verkoop. De commissie schafte ook één wet af, namelijk het verbod op de invoer van buitenlandse publicaties.

Opvallend is dat de commissie meer wetsvoorstellen dan wetsontwerpen heeft behandeld en gestemd. Het gaat om 35 voorstellen en 31 ontwerpen.