In zes gemeenten in West-Vlaanderen zijn er lokaal storingen op het waterdistributienet. Dat laat de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) donderdag in een persmededeling weten. Het mooie zomerweer zorgt voor een groter waterverbruik.

Het grotere debiet in de leidingen zorgt ervoor dat bezonken ijzerdeeltjes op de bodem van de leidingen meekomen met het water. Dat zorgt lokaal voor drinkwater met een bruine kleur. Gevaar voor de volksgezondheid is er niet.

De storingen doen zich voor in Ledegem, Roeselare, Menen, Wervik, Dadizele (Moorslede) en Moorsele (Wevelgem), gemeenten die drinkwater krijgen uit de regio van het Franse Saint-Léger.

"Door het warme weer van de voorbije dagen wordt er meer water verbruikt", legt Kathleen De Schepper van de VMW uit. "Dat betekent dat er meer en sneller water door de leidingen stroomt. Bij een normaal debiet bezinken kleine ijzerdeeltjes op de bodem van die leidingen. Als het water dan plots sneller stroomt, worden die bezonken ijzerdeeltjes opnieuw meegenomen. Die hogere ijzerconcentratie zorgt voor de bruine kleur."

 De voorbije dagen werd het probleem lokaal opgelost door spoelingen van het net waar de klacht zich voordeed. "Dat bleek echter niet het gewenste effect te hebben", aldus de VMW. 

"De VMW ziet zich daardoor genoodzaakt de betrokken distributienetten systematisch te spoelen. Dat betekent dat vanaf de aanvoerleidingen alle vertakkingen op het distributienet gespoeld moeten worden. Dat zal enige tijd vergen."

De VMW raadt af linnen te wassen, wanneer het water verkleurd is. Wanneer dat toch gebeurd is, dient het wasgoed nat te worden gehouden en opnieuw te worden gewassen.

De VMW stelt alles in het werk om de storingen zo spoedig mogelijk te verhelpen. "De problemen zullen zich ook vanzelf oplossen als het wat minder warm wordt", besluit De Schepper.