De Italiaanse senaat heeft donderdag de omstreden nieuwe migratiewet goedgekeurd, een prestigeproject van premier Silvio Berlusconi en zijn regering. Illegale migratie is voortaan een misdrijf. De nieuwe wet voert boetes van 5.000 tot 10.000 euro in voor wie clandestien het land binnenkomt.

De Italiaanse Kamer keurde het voorstel al goed in mei. Donderdag sprak ook de senaat zich positief uit, met 157 stemmen voor, 124 stemmen tegen en 3 onthoudingen.

Het ging om een vertrouwensstemming, de 22e sinds het aantreden van de regering in 2008. In een dergelijke procedure impliceert een nederlaag het ontslag van de regering.

Wie illegaal in Italië verblijft, kan vanaf nu onmiddellijk het land worden uitgezet en krijgt een boete van 5.000 tot 10.000 euro.

Het verblijf in een gesloten centrum kan indien nodig worden verlengd tot een half jaar. Vroeger was dat slechts twee maanden. Wie bewust een verblijfplaats verhuurt aan een illegale immigrant kan tot drie jaar cel krijgen.

Daarnaast maakt de nieuwe wet ook de oprichting van burgerwachten mogelijk, een stokpaardje van regeringspartij Lega Nord.

De wet wordt veroordeeld door internationale mensenrechtenorganisaties en de katholieke kerk.